Ligjeruesit

Alejandro Aravena

By June 14, 2015 No Comments

Arkitekt i diplomuar në Universidad Catolica de Chile, drejtori i Alejandro Aravena Architects, themeluar në vitin 1994 dhe që nga viti 2006 Drejtor Ekzekutiv i ELEMENTAL, një kompani me interes shoqëror me fokus në projektet e infrastrukturës, transportit, hapësira publike dhe strehim, në partneritet me Universidad Catolica de Chile dhe COPEC, Chilean Oil Company.

Ai është anëtar i Jurisë së Çmimin Pritzker që nga viti 2009. Laureatët e zgjedhura gjatë pranisë së tij në juri kanë qenë: Peter Zumthor (2009), Sanaa-Kazuyo Sejima (2010), Eduardo Souto de Moura (2011), Wang Shu (2012), Toyo Ito (2013) dhe Shigeru Ban (2014).

Ai u emërua anëtar nderi ndërkombëtare i Institutit Mbretëror të Arkitektëve Britanikë (RIBA) në vitin 2009; anëtar i bordit të programit të qyteteve të London School of Economics, Londër, që nga viti 2011; Anëtar i bordit rajonal këshillues i David Rockefeller Center për Studime të Amerikës Latine;
Anëtar i bordit të Fondacionit Holcim, Cyrih, Zvicër, që nga 2013; Anëtar themelues i Shoqërisë kiliane të politikave publike; Udhëheqës i laboratorit të dizajnit SITRA në Helsinki, Fondi i Inovacionit Finlandez i qeverisë së Finlandës për hartimin e strategjisë kombëtare për neutralitetin të karbonit; dhe Anëtar Bordi i Espacio PUBLICO, një qendër e pavarur kërkimore kilian krijuar në vitin 2012.

Ai ishte një nga 100 personalitetet që kontribuojnë në Samitin Global Rio në G+20 në qershor 2012, dhe ishte një nga folësit e TED Global 2014 në Rio.

Ai gjithashtu ishte profesor në Universitetin e Harvardit (në mes të 2000 dhe 2005); dhe ka dhënë mësim në Istituto Universitario di ARCHITETTURA di Venezia (2005); Architecture Association në Londër (1999); dhe London School of Economics. Ai është udhëheqës i programint Elemental Copec në Universidad Catolica de Chile që nga viti 2006.