LajmetLigjeruesit

Anne Guiney IFUD-NYC

By June 23, 2013 No Comments

Anne Guiney është Drejtoresha Ekzekutive e Institutit për Dizajnin Urban, një think-tank mbi urbanizmin që përfaqësoi Shtetet e Bashkuara në Ekspozitën e 13-të të Arkitekturës ne Bienalen e Venedikut me “Ndërhyrjet Spontane: Veprime të Dizajnit për të mirën e përbashkët”. Ekspozita, e cila festoi projektet të shkallëve të vogla të iniciuara nga arkitektë, dizajner, artistë, dhe qytetarë të përditshme që sjellin ndryshim pozitiv në lagjet dhe qytete e tyre, mori një çmim special të jurisë, kjo është hera e parë që pavijoni amerikan ka qenë i nderuar në këtë mënyrë .Ekspozita tani është duke udhëtuar në SHBA, dhe është instaluar aktualisht në Qendrën Kulturore në Chicago dhe Millenium Park.
Ndërhyrjet spontane bazohet në punën e Institutit që lidhet me projektimet dhe angazhimin qytetar: Guiney zhvilluar një projekt inovativ për burimin e qytetarëve “Nga Qyteti / Për Qytetin”, si pjesë e një festivali të ri publik, Java e Dizajnit Urban, i cili filloi në shtator 2011. Kjo përpjekje lidhi njujorkezët dhe njohuritë e tyre intime të lagjeve të tyre me aftësitë e zgjidhjes së problemeve dhe imagjinatën e arkitektëve, artistëve, dhe dezajnerëve urbanë, dhe rezultoi në librin “Nga Qyteti / Për Qyteti: Një Atlas i mundësisë për Ardhmërinë e Nju Jorkut”.
Para se t’i bashkohej Institutin, ajo ishte redaktore e edicionit Architect’s Newspaper të Nju Jorkut, dhe ishte pjesë e ekipit që nisi gazetën në vitin 2003. Ajo ka shërbyer edhe si redaktore në revistën Architecture Magazine dhe Metropolis, dhe ka shkruar gjerësisht mbi arkitekturën dhe dizajnin për botime të tjera, duke përfshirë edhe Architect, ID, dhe Details.

Instute për Dizajn Urban
Instituti për Dizajnin Urban punon pa pushim për zgjerimin e dialogut publik në lidhje me planifikimin urban, zhvillimin progresiv, dhe dizajnin. Që nga themelimi i saj në vitin 1979, Instituti ka qenë një platformë qendrore për debat në mesin e arkitektëtve, planifikuesve, hartuesve tInstute për Dizajnin Urban
Instituti për Dizajnin Urban punon pa pushim për zgjerimin e dialogut publik në lidhje me planifikimin urban, zhvillimin progresiv, dhe design. Që nga themelimi i saj në vitin 1979, Instituti ka qenë një platformë qendrore për debat në mesin e arkitektët, planifikuesit, hartuesve të politikave, zhvilluesve, akademikëve, gazetarëve dhe urbanistëve. Duke përfaqësuar gamën e plotë të zërave të palëve të interesuara dhe të prekura nga zhvillimi urban, ne shpresojmë për të çuar përpara kauzën e cilësisë në planifikimin dhe projektimin urban. Nëpërmjet një serie ligjeratave, simpoziumeve dhe botimeve, ne punojmë drejt një mjedis në të cilin të gjithë mund të avokojnë për një të ardhme më të mirë, më të gjallë dhe të qëndrueshëm për qytetet tona.
Në disa vitet e fundit, Instituti ka zgjeruar gamën e saj me angazhimin qytetar dhe aktivizmin, me një fokus të veçantë në fuqizimin e qytetarëve për të marrë pjesë në përpjekjet bashkëpunuese të ndërtimit të qytetit. Në shtator 2011, Instituti organizoi dhe priti Javën e Dizajnit Urban, një festival që solli dizajn urban në qendër të vëmendjes publike përmes një feste të urbanitetit të jashtëzakonshëm të Nju Jorkut. Gjatë gjashtë ditëve dhe 37 ngjarjeve, JDU lidhi njujorkezët me çështjet interesante dhe komplekse të sferës publike. Në lidhje me këtë festival, Instituti botoi “Nga Qytetit / Për Qytetin: një atlas i mundësisë për Ardhmërinë e Nju Jorkut”, një përmbledhje e ideve për përmirësimin e rolit të qytetarëve të dorëzuar nga qindra njujorkezë dhe dezajner nga e gjithë bota.
Duke u bazuar mbi këto ide, Instituti krijuar Ndërhyrjet Spontane: Veprime të Dizajnit për të mirën e përbashkët, një ekspozitë e cila dokumenton projekte të iniciuara nga arkitektë dhe projektues amerikan që synojnë të sjellin ndryshime pozitive në sferën publike. Shfaqja u zgjodh për të përfaqësuar Shtetet e Bashkuara në Bienalen e 13-të të Venedikut në vjeshtë të vitit 2012.
Disa nag kontributorët e IfUD-it janë: Jane Jacobs, Daniel Patrick Moynihan, Richard Sennett, Denise Scott Brown, Simon Schama, Adolfo Carrion dhe Moshe Safdie.