All Posts By

kafkaf

Puntoria Documenting Modern Kosovo ne Prishtine

By | Lajmet, Ngjarjet, Workshops

Dega kombëtare e Docomomo_Kosova do organizoj puntori dokumentuese në qytetet kryesore të Kosoves gjat muajve Gusht, Shtator dhe Tetor 2017. Puntoria “Documenting Modern Kosovo”, e cila do organizohet në qytetet e Prishtinës, Gjakovës, Pejës, Mitrovicës, Ferizajit dhe Prizrenit, ka për qëllim dokumentimin e një numër të caktuar të objekteve moderne në Kosovë. Puntoria dokumentuses që do përdor udhëzuesit dokumentues nga Docomomo do shërbej si bazë e inventarizimit të Modernizmit në Kosovë si dhe për ekspozitën vituale të Docomomo’s “MoMove”. Docomomo International është një nismë ndërkombëtare për për Dokumentimin e objekteve, sajteve dhe lagjeve që i përkasin lëvizjës Moderne. Kjo organizatë…

Read More

Documentimi i Kosovës Moderne

By | Ngjarjet

Dega kombëtare e Docomomo_Kosova do organizoj puntori dokumentuese në qytetet kryesore të Kosoves gjat muajve Gusht, Shtator dhe Tetor 2017. Puntoria “Documenting Modern Kosovo”, e cila do organizohet në qytetet e Prishtinës, Gjakovës, Pejës, Mitrovicës, Ferizajit dhe Prizrenit, ka për qëllim dokumentimin e një numër të caktuar të objekteve moderne në Kosovë. Puntoria dokumentuses që do përdor udhëzuesit dokumentues nga Docomomo do shërbej si bazë e inventarizimit të Modernizmit në Kosovë si dhe për ekspozitën vituale të Docomomo’s “MoMove”. Docomomo International është një nismë ndërkombëtare për për Dokumentimin e objekteve, sajteve dhe lagjeve që i përkasin lëvizjës Moderne. Kjo organizatë…

Read More

Recording Small Worlds: Gjakova

By | Lajmet, Workshops

Gjatë 24 orëve të plota në Gjakovë do të mbahet një diskuptim, do te krijojmë dhe prezentojmë filma rreth hapësirave në qytet të cilat të japin mundësinë të tërhiqesh nga syri publik dhe të jesh vetëm. Jo në aspekt metaforik, një hapësira aktuale, jashtë shtëpisë, që sigurojnë strehim. Këto vende ndryshojnë nga dita në natë. Pjesëmarrësit do të eksplorojnë qytetin dhe do të dokumentojnë filma të shkurtër duke përdorur kamerat e tyre të telefonit dhe mjetet e redaktimit të pajisjes. Ne do të shfaqim rezultatet pranë audiencës të dielën. Intervistimi dhe prezantimi i fakteve inkurajohet por nuk kërkohet. Gjithëashtu edhe…

Read More

Back up Gjakova

By | Lajmet, Workshops

Mediat digjitale u japin rrugë të reja arkitektëve për t’u angazhuar në mjedise, duke na lejuar të formësojmë pritjet tona për botën reale. Video lojërat bashkëkohore përmbajnë hapësira që sfidojnë konceptet tona të qyteteve dhe i ndryshojnë ato drejt realiteteve të reja. Megjithëse kjo krahasohet me mediat e mëparshme si teksti apo filmi për të përshkruar qytetet, hapësirat virtuale ofrojnë aftësinë për të vepruar brenda një hapësire nën një sërë rregullash të vendosura. Ndërsa arkitektët dikur imagjinonin shoqëri dhe qytetërime të reja përmes vizatimit, ndoshta ata tani mund t’i testojnë këto si kultura virtuale të kapshme. Çfarë do të zgjedhim…

Read More

Swiss touch në Arkitekturën e Peisazhit

By | Ekspozita, Lajmet

The Swiss Touch in Landscape Architecture – një ekspozita mbi arkitekturën e peizazhit nga PRO HELVETIA – Këshilli i Arteve Zviceriane, i konceptuar nga Laboratoire Chôros, ENAC, EPFL. Pro Helvetia – Fondacioni zviceran për kulturën, prezanton The Swiss Touch in Landscape Architecture përmes 36 panelave, tre prezantimeve audio-vizuale dhe dokumentacionit online. Është një ekspozitë udhëtuese digjitale, e konceptuar nga Michael Jakob, Chôros, EPFL. The Swiss Touch in Landscape Architecture rikualifikon punën dhe ndikimin e arkitektëve të peizazhit zviceran. Arkitektura e peizazhit vazhdimisht transformon mjedisin dhe mënyrën se si i qasemi asaj. Kjo disiplinë moderne, e cila filloi rreth vitit 1800, evoluoi…

Read More

Reimagining the Kosovo National Museum

By | Lajmet, Workshops

Duke i marrë ekspozitat dhe dizajnin e ngjarjeve si një pikënisje, qëllimi i kësaj punëtorie është të zhvillojë koncepte dhe prototipe funksionale për ri-hapjen e galerive të Muzeut Kombëtar të Kosovës në shkurt të vitit 2018. Nëpërmjet punës ekipore me stafin e brendshëm dhe ekspertat e jashtëm, studentët do të ri-imagjinojnë koleksionin dhe do të propozojnë strategji ekspozuese me një mundësi për të kontribuar në projekt deri në përfundim. Pjesa e parë e punëtorisë do të sjellë çështjen e objektit në epokën e riprodhimit digjital. Secili grup do të zgjedhë një koleksion të vogël të objekteve nga një institucion i…

Read More

Techno Rebel Bodies

By | Lajmet, Workshops

Estetikë e re, identitete të reja, e ardhme e re për Arkitekturën e Kosovës Udhëheqesit e Punëtorise: Víctor Cano Ciborro, José Javier Cullen, José de Andrés, Ana Sabugo, Arquitectura Subalterna Një ndër ndërtesave më emblematike të Prishtinës është “Kulla e Rilindjes”. Ajo u ndërtua në vitin 1979 nga arkitekti brutalist maqedonas Georgi Konstantinovski, nxënës I Paul Rudolph-it. Kjo ndërtesë ka një çati shumë interesante. Në këtë struktur haptas mund të vërehet plani i Ville Saboye. Ville Saboye u ndërtua nga Le Corbusier në vitin 1929. Shikoni përsër. Shikoni dritaret horizontale!! Aty, në krye, Stili Ndërkombëtar po udhëheq ndërtesën. Në 2005 Rilidnja…

Read More

Bostjan Vuga

By | Lajmet, Ligjeruesit

Diplomuar në Fakultetin e Arkitekturës në Lubjanë (1992) dhe vazhdoi studimet e tij pasuniversitare në AA School of Architecture në Londër. Në vitin 1996 së bashku me Jurij Sadar formuan zyrën arkitektonike SADAR + VUGA. Gjatë pesëmbëdhjetë viteve të kaluara SADAR+VUGA është përqendruar në hartime të hapur, inovative dhe integrale arkitektonike dhe ato në planifikimin urban. Studioja ka qenë e shtyrë nga një kërkim për cilësinë, me një besim të fortë dhe vizionar në ate se prodhimi i arkitekturës kualitative kontribuon në mirëqenien tonë dhe gjeneron një zhvillim të ndjeshëm dhe të përgjegjshëm të kontekstit fizik në të cilin jetojmë,…

Read More

Bruno Campos

By | Lajmet, Ligjeruesit

Bruno Campos (1970) është një arkitekt i diplomuar në Federale Universidade de Minas Gerais, UFMG (Belo Horizonte, 1989/1994), me MA në Banim dhe Urbanizmit në Architectural Association School of Architecture (Londër, 1997/1998). Ai ka bashkëpunuar me arkitektë të ndryshëm në Brazil dhe Nju Jork (duke përfshirë Weiss / Manfredi Architects) para themelimit të BCMF Architects në vitin 2001, në partneritet me Marcelo Fontes (1971) dhe Silvio Todeschi (1969), dytë të diplomua në UFMG. Që atëherë, studio ka qenë dizajnuese e një rrjet të gjerë të projekteve të ndryshme si në tipologjisë ashtu edhe në shkallë, sidomos projekte të mëdha publike. Puna Praktika ka qenë e ekspozuar dhe e botuar gjërësisht në Brazil dhe jashtë vendit. BCMF Architects është themeluar në vitin 2001 nga partnerët Bruno Campos, Marcelo Fontes dhe Silvio Todeschi. Ndër projektet kryesore të studios janë, Kompleksi Sportiv Deodoro, e ndërtuar për 2007 për Lojrat Pan Amerikane të mbajtura  në Rio i cili do tëpërdoret edhe për Lojërat Olimpike 2016, ka fituar medaljen e artë në IAKS 1 LAC Awards në vitin 2010 dhe “Çmimi special” në IOC/IAKS Award 2011 në Këln, Gjermani. Në vitin 2008/2009 BCMF është autorizuar nga Komiteti Organizativ Brazilian për të zhvilluar shumicën e studimeve ideore për kandidaturën fituese të Rio 2016. Në 2010-2012 studioishte përgjegjëse për renovimin e Stadiumit Mineirão, në Belo Horizonte (MG), duke u bërë studioja e parë arkitektonike braziliane e cila ka marrë pjesë në…

Read More