LajmetWorkshops

Back up Gjakova

By July 1, 2017 No Comments

Mediat digjitale u japin rrugë të reja arkitektëve për t’u angazhuar në mjedise, duke na lejuar të formësojmë pritjet tona për botën reale. Video lojërat bashkëkohore përmbajnë hapësira që sfidojnë konceptet tona të qyteteve dhe i ndryshojnë ato drejt realiteteve të reja. Megjithëse kjo krahasohet me mediat e mëparshme si teksti apo filmi për të përshkruar qytetet, hapësirat virtuale ofrojnë aftësinë për të vepruar brenda një hapësire nën një sërë rregullash të vendosura. Ndërsa arkitektët dikur imagjinonin shoqëri dhe qytetërime të reja përmes vizatimit, ndoshta ata tani mund t’i testojnë këto si kultura virtuale të kapshme. Çfarë do të zgjedhim për të përfshirë në fushën digjitale dhe çfarë do të dëshironim të largojm?

Në këtë punëtori, së bashku do të krijojmë një Back Up Gjakovë, duke shqyrtuar kujtimet kolektive dhe përvojat e pjesëmarrësve dhe përkthimin e tyre në një qytet virtual gjatë dy ditëve.
Ne do t’ju kërkojmë mendimin e qytetarëve se cilat elemente do t’I kishin ruajtur brenda qytetit të tyre dhe cilat pjesë e përfaqësojnë kulturën e qytetit. Ku takohen njerëzit, cilat janë ndërtesat më të rëndësishme që ndikon në zhvillimin kulturor të qytetit. A ka ndonjë lagje të famshme apo lokal, ndoshta një këngë apo pikturë që mbahet në kujtesën kolektive? Ne jemi të interesuar që vetë qytetarët të përcaktojnë elementet kalimtare dhe të papritura pa të cilat qyteti nuk do të ishte I plotë.

Gjatë rrjedhës së punëtorisë, ne do të ngjallim burimet e këtyre elementeve dhe përmes ushtrimeve do t’i transkriptojmë këto në vizatime, modele 3D dhe tinguj që do të bëhen një konstelacion I fragmenteve. Përmes procesit të kthimit të këtyre fragmenteve në tipologji hapësinore, skanimit dhe mbledhjes së tyre, do të ndërtojmë një bazë të imazheve dhe tingujve që do të futen në një hapësirë ​​videoje të ndërtuar mbi motorin e lojërave Unity. Pas një hyrje të shkurtër në softuer, së bashku do t’i kthejmë të gjitha elementet e mbledhura në një mjedis virtual të lundrueshëm dhe do ta mbështesim Gjakovën në formë të një hapsireje të video lojërave.

Së fundi, ne do të përdorim screenshot-ët tona nga video lojëra për të nxjerrë ‘hartat e tërhequra’ të hapësirës së lojës. Loja do të mbahet në internet dhe do të zhvillohet në mënyrë që të mund të përjetohet me teknologjitë Virtual Reality.

Back Up Gjakova do të bëhet një kartografi subjektive e banueshme e përvojave të njerëzve në një mjedis virtual i video lojërave, jo një hartë gjeografike strikte.