Ligjeruesit

Ila Beka & Louise Lemoine

By June 22, 2013 No Comments

“Living Architectures” është një seri e filmave që kërkon të zhvillojë një mënyrë tjetër të hulumtimit në arkitekturë e cila largohet nga trendin aktual të idealizuarit dhe përfaqësimit të trashëgimisë sonë arkitektonike. Kulti i formave të përsosur, pa trup tërësisht të zbrazura nga njerëzit, në mënyrë të pashmangshme të çon në një ndarje në mes të arkitekturës dhe hapësirës ​​së jetesës.

Përmes këtyre filmave, Ila Beka dhe Louise Lemoine vënë në pikëpyetje magjepsjen me foto, mbulimin e ndërtesës me ide të paramenduar të funksionalitetit, virtuozitetit, përsosmërisë dhe pagabueshmërisë, në mënyrë që të demonstrojë bukurinë, vitalitetin, brishtësinë e arkitekturës duke marrë parasyshë dëshmitarë nga njerëz të cilët në fakt jetojnë në këto objekte, e përdorimin ose mirëmbajtjen hapësirat që ata kanë zgjedhur.

Kështu, qëllimi i tyre është të flasim për arkitekturë, ose më mirë për të lenë që arkitektura të bisedoj me ne, nga një pikë e “brendshme” e të parë, si personale dhe subjektive. Ndryshe nga filmat rreth arkitekturës, këto filma përqendrohen më pak në shpjegimin e ndërtesës, strukturën e saj dhe detajet e veta teknike, keto filma i lënë shikuesit të hyjnë në flluskën e padukshme për ta eksploruar intimitetin e përditshmëm të disa ikonave të arkitekturës bashkëkohore. Nëpërmjet një seri momentesh dhe fragmente të jetës, një portret jashtëzakonisht spontan i ndërtesave do të dilte. Ky eksperiment paraqet një mënyrë të re për të shikuar në arkitekturën e cila zgjeron fushën e përfaqësimit të saj.

Ndërtesat që ata kanë zgjedhur janë kryesisht projekte të famshme arkitektonike dhe janë të projektuar nga arkitektë të ashtuquajtura “Starchitects” dhe të cilët janeë shpërblye me Çmimin Pritzker.

www.living-architectures.com

Komentet media:

“Kult filma për Arkitekturën!” El Pais

“Të përzemërta, mendje-provokuese dhe tepër qesharake” The New York Times

“Një film tërësisht i lezetshëm” Wall Street Journal

“Magjike!” Le Monde për Ila Beka & Louise Lemoine

« Figura kulti në botën e arkitekturës evropiane. »Nicolai Oroussoff, New York Times

Fragmente nga filmat dokumentarë:

Kjo ligjeratë u mbajt gjat festivalit të parë të arkitekturës / Java e Arkitekturës në Prishtinë 2013