Category

Ligjeruesit

GOKHAN AVCIOGLU

By | Lajmet, Ligjeruesit

Gokhan Avcioglu është një arkitekt  nga Turqia ku në vitin 1983 përfundoi studimet universitare në KSU / BA. Avcioglu është drejtor dhe themelues i zyrës GAD në Stamboll, që u themelua në vitin 1994. Ndër projektet e tij janë zyra private, hapësira publike, hapësira komerciale dhe banesa në Stamboll, Bodrum, New Jersey, Uashington DC, Virginia dhe Connecticut. Ndër projektet e tij fituese më të fundit janë AKH KNDU Villas, KUUM Hotel dhe Rezidenca, Qendra Logjistike Pinar, Divan Kurucesme dhe Trump Cadde. Ai ka fituar çmime të shumta, përfshirë Çmimin Turistik të Arkitekturës 1997, Medaljen e Bronzit në Miami Bienal në…

Read More

Merve Bedir

By | Lajmet, Ligjeruesit

Merve Bedir është arkitekte dhe partnere e zyrës Land + Civilization Compositions (L + CC) e bazuar në Stambol. Merve është kandidate për PhD në Universitetin e Teknologjise Delft, Fakultetin e Arkitekturës. Puna e Merves fokusohet në një diversitet të temave nga transformimi urban në zhvendosje, migrim dhe në atë të përbashkët. Ajo ishte kuratore e pavarur për Institutin e Arkitekturës të Holandës (2012); kuratore e Vocabulary of Hospitality (Fjalori i Mikpritjes) (Studio X, Stamboll, 2015); dhe One Architecture Week (Plovdiv, 2015) në bazë të titullit Uncommon River. Merve për tani është e angazhuar në  një kuzhinë dhe kopsht të…

Read More

Toestand

By | Lajmet, Ligjeruesit

Toestand është një organizatë e cila fokusohet në riaktivizimin socio-kulturor të hapësirave të lira në qytet. Hapësira e lirë (si në fjalë e lirë, por edhe si në kafe e lirë) është e pakët, sidomos në qytet. Nga ana tjetër, shumë vende dhe ndërtesa janë braktisur për shkaqe të tilla si çështjet administrative, spekulative apo qeveritare. Toestand pajton këto dy çështje duke komunikuar për këtë çështje, duke lehtësuar instalimin e qendrave të përkohshme social-kulturore, si dhe duke i organizuar nën termin “Zonat e Veprimit Spontan”. Organizata Toestand ka organizuar dhe vazhdon të organizojë projekte kryesisht për të rinjtë dhe nga…

Read More

Esen Gökçe Özdamar

By | Ligjeruesit

Esen Gökçe Özdamar është Asistent Profesoreshë, themeluese, si dhe udhëheqëse e Departamentit të Arkitekturës së Universitetit Namik Kemal, Tekirdağ. Ajo e kreu masterin (MSc) dhe PhD në programin e Dizajnit Arkitektonik në Universitetin Teknik të Stambollit, në vitin 2003 dhe 2011. Tema e PhD-së së saj u fokusua në një qasje eksperimentale në metodologjinë transdisciplinare nëpër zonat e ri-lexuara të strehimit në Stamboll, Vjenë dhe Amsterdam. Ajo ishte hulumtuese mysafir në Universitetin e Teknologjisë në Delft në vitin 2007. Që nga diplomimi i saj, ajo ka punuar në disa zyre të ndryshme të arkitekturës nga strehimet e ndërlikuara së shkallës…

Read More

Bence Komlosi

By | Lajmet, Ligjeruesit

Dotlinearchitects është një qendër mendje hapur në Barcelonë, Budapest dhe Zürich. Kryesisht fokusohet në fushën e hulumtimit, arkitekturës dhe zhvillimit lokal, ndërkohë vazhdimisht bashkëpunon me partnerët global. Bashkëdizajni, bashkëprodhimi dhe shpërndarja janë elementet kryesore të punës së Dotlinearchitects. Projekti “Arkitektura për Refugjatët” është iniciuar nga Zsófia Glatz dhe Bence Komlósi. Zsófia Glatz, e lindur në vitin 1982, diplomoi në Universitetin e Budapestit të Teknologjisë dhe Ekonomisë (BUTE) në vitin 2007. Pas diplomimit ajo filloi Shkollën DLA (Doktorati i Arteve Liberale) në BUTE. Tema saj për hulumtim ishte “Banimi social në Hungari – Prania Personal”. Në vitin 2010 ajo fitoi një…

Read More

Joni Baboci

By | Ligjeruesit

Joni Baboci është një arkitekt, planifikues dhe urbanist entuziast. Aktualisht punon si Drejtor i Përgjithshëm për Planifikim dhe Zhvillim Urban në Bashkinë e Tiranës. Përvoja e tij e mëparshme shtrihet nga sektori privat në një numër të madh të konkurseve ndërkombëtare për arkitekturë me rezultate të suksesshme, e gjithashtu përfshinë edhe një përvojë disa vjeçare në krye të Atelier Albania, një projekt shumë i rëndësishëm për Qeverinë e Shqipërisë. Ai është marrë me planifikimin dhe zhvillimin e planit kombëtar të Shqipërisë në shkallë të ndryshme, , me planin rajonal për bregdetin e vendit dhe me planin rajonal për gjenerimin ekonomik,…

Read More

Erblin Bucaliu

By | Lajmet, Ligjeruesit

Kariera profesionale e Erblin Bucaliut përfshinë qasje strategjike për një varg të gjerë të projekteve që veprojnë në vijat lidhëse mes arkitekturës, peisazhit dhe urbanizmit. Puna e tij rrjedhë nga integrimi bashkëkohorë i historisë së vendit dhe kontekstit kulturor që rezulton në modele komplekse arkitektonike dhe urbane të hapësirave të përbashkëta. Puna e Erblinit është njohur ndërkombëtarisht dhe ka qenë pjesë e ekspozitave te shfaqura në Boston Society of Architects, Konzulatën e Përgjithshme të Kosovës në Nju Jork, Wentworth Institute of Technology, dhe në Komunën e Prishtinës. Erblini mban titullin Master i Arkitekturës dhe Bachelor i Shkencave në Arkitekturë nga…

Read More

Elena Madison

By | Ligjeruesit

Elena Madison është një planere e urbanizmit me përvojë të pasur në planifikimin dhe projektimin e parqeve, shesheve, kampuseve dhe hapësirave qytetar dhe kulturore. Një veterane e Placemaking, Elena ka një pasion për të punuar me njerëzit të komuniteteve për të krijuar hapësira publike që ata duan. Ajo është e përkushtuar në punët bashkëpunuese duke përfshirë vizionimin, zhvillimin e konceptual, programimin dhe menaxhimin. Ajo aktualisht është duke punuar në hartimin konceptual dhe planifikimin Placemaking për Woodruff Park Atlanta; Capitol Park Detroitit; dhe Jacksonville Hemming Park. Elena bashkë-menaxhon Zemra e Komunitetit (Heart of Community) një program i granteve të Placemaking i…

Read More

Aljoša Dekleva

By | Ligjeruesit

Aljosa Dekleva i lindur në vitin 1972, ka diplomuar në Fakultetin e Arkitekturës, Universiteti i Lubjanës, Slloveni. Në vitin 1998 filloi praktikën e tij të parë arkitektonike duke fituar disa konkurse lokale. Ai diplomoi nga programi pasuniversitar në degën e Arkitekturës në Architectural Association, School of Architecture në Londër, në vitin 2002. Në AA ai bashkë-themeloi një rrjet ndërkombëtar arkitektonik të quajtur RAMTV. Teza e tij e masterit në përshtatje të masës në strehim “Negotiate my boundary!” (Negocimi i kufirit tim!) u botua së pari nga Publikimet e AA në Londër dhe më vonë nga Birkhäuser në Basel. Në vitin…

Read More

Andrija Rusan

By | Ligjeruesit

Andrija Rusan ka lindur në Zagreb në vitin 1957. Diplomoi nga Fakulteti i Arkitekturës në Zagreb në vitin 1980 ku edhe punoi deri në vitin 1984 si asistent i asociuar. Ai ka punuar si arkitekt i pavarur dhe si udhëheqës i ateliesë së tij atelier Rusan arhitektura që nga viti 1986. Ai mori pjesë në IBA (Internationale Bauaustellung) në Berlin në vitin 1987 si autori i ekspozitës “Zagreb, ah Zagreb”. Është autori i ekspozitës “Oris Korniza e Ideve” dhe një nga autorët e ekspozitës “Vazhdimësia e modernitetit – Fragmente të Arkitekturës Kroate nga modernizmi në vitin 2010”. Së bashku me Vedran Mimica…

Read More