Category

Ngjarjet

Bukuria e asaj që mbetet

By | Ngjarjet

Bukuria e asaj që mbetet Struktura urbane është akumulim i mbetjeve të kohës. Të gjitha qytetet kanë histori të shumta që i përkasin perandorive, republikave, gjuhëve, stileve dhe identiteteve. Ato që mbesin dhe përbëjnë një kontekst të vërtetë urban janë mbetjet – ajo që mbetet, nga jeta e kaluar dhe manifestimet e tyre fizike si ndërtesa, rrugë dhe sheshe. Mbetjet qëndrojnë pranë njëra – tjetrës – disa të theksuara, mbizotëruese, të ruajtura mirë dhe të qëndrueshme, ndërkohë që disa janë të prishura, braktisura dhe të shkatërruara, megjithatë ato përbëjnë së bashku atë që është qyteti. Në ligjeratën e saj, Aslıhan…

Read More

Ftesë për KAF vullnetarë

By | Ngjarjet

Fondacioni Kosovar i Arkitekturës fton studentët dhe entuziastët e arkitekturës nga Kosova dhe jashtë saj për të kontribuar në organizimin e Festivalit të Arkitekturës në Kosovë që do mbahet nga 02 korrik deri me 01 tetor 2018. Kandidatët potencial duhet të janë në dispozicion së paku 7 ditë nga data 29 qërshori deri me 9 korriku. Gjithë të interesuarit duhetdërguar një CV të shkurtër së bashku me kontaktet e tyre deri me datën 15 qërshor në media@prishtinaarchitectureweek.com

Read More

Puntoria Documenting Modern Kosovo ne Prishtine

By | Lajmet, Ngjarjet, Workshops

Dega kombëtare e Docomomo_Kosova do organizoj puntori dokumentuese në qytetet kryesore të Kosoves gjat muajve Gusht, Shtator dhe Tetor 2017. Puntoria “Documenting Modern Kosovo”, e cila do organizohet në qytetet e Prishtinës, Gjakovës, Pejës, Mitrovicës, Ferizajit dhe Prizrenit, ka për qëllim dokumentimin e një numër të caktuar të objekteve moderne në Kosovë. Puntoria dokumentuses që do përdor udhëzuesit dokumentues nga Docomomo do shërbej si bazë e inventarizimit të Modernizmit në Kosovë si dhe për ekspozitën vituale të Docomomo’s “MoMove”. Docomomo International është një nismë ndërkombëtare për për Dokumentimin e objekteve, sajteve dhe lagjeve që i përkasin lëvizjës Moderne. Kjo organizatë…

Read More

Documentimi i Kosovës Moderne

By | Ngjarjet

Dega kombëtare e Docomomo_Kosova do organizoj puntori dokumentuese në qytetet kryesore të Kosoves gjat muajve Gusht, Shtator dhe Tetor 2017. Puntoria “Documenting Modern Kosovo”, e cila do organizohet në qytetet e Prishtinës, Gjakovës, Pejës, Mitrovicës, Ferizajit dhe Prizrenit, ka për qëllim dokumentimin e një numër të caktuar të objekteve moderne në Kosovë. Puntoria dokumentuses që do përdor udhëzuesit dokumentues nga Docomomo do shërbej si bazë e inventarizimit të Modernizmit në Kosovë si dhe për ekspozitën vituale të Docomomo’s “MoMove”. Docomomo International është një nismë ndërkombëtare për për Dokumentimin e objekteve, sajteve dhe lagjeve që i përkasin lëvizjës Moderne. Kjo organizatë…

Read More

Pippo Ciorra

By | Lajmet, Ligjeruesit, Ngjarjet

Arkitekt, kritik dhe profesor i rregullt i projektimit dhe teorisë në “School of Architecture of Ascoli Piceno” – University of Camerino. Koordinator i programit ndërkombëtar PHD “Villard d’Honnecourt”. Anëtar i CICA “(Committee of International Critics of Architecture)”. Këshilltar për çmimet “MVDR” dhe “Medaglia dell’architettura italiana”. Që nga viti 1981 kontribuon në faqet kulturore të “Il Manifesto” dhe në gazeta dhe radio stacione të tjera kombëtare. Është edhe anëtar i bordit editorial në “Casabella”, “Gomorra”, “Parametro”. Autor i një numri të madh të librave, teksteve, publikimeve mbi arkitektët, muzetë, çështjet urbane, si: Ludovico Quaroni, Peter Eisenman, (per Electa) Young Italian Architects (Birkhauser), Nuova architettura…

Read More

KONKURS

By | Lajmet, Ngjarjet

Cmimi për Urbanizëm Rexhep Luci “Ide për Prishtinën”   A e keni parafytyruar ndonjëherë qytetin e Prishtinës më të mirë e më ndryshe? A nuk iu ka shkuar ndërmend ndonjë ndryshim i vogël apo i madh, i cili do ta lehtësonte dhe përmirësonte mënyrën se si ne e përdorim dhe e shfrytëzojmë qytetin tonë? Sikur të kishit fuqi për ta ndryshuar Prishtinën, çka do të bënit për ta bërë atë më të gjelbër, më të sigurt, më të gjallë, më të bukur dhe më interesante? Eh atëherë, ja ku e keni mundësinë të ndani idetë tuaja dhe ta gjallëroni qytetin!…

Read More

Murat Tabanlioglu

By | Lajmet, Ligjeruesit, Ngjarjet

Anëtar Provilegji në RIBA, Int’l. Assoc. AIA. Ka studijuar arkitekturën në Universitetin Teknik të Vjenës dhe u diplomua në vitin 1992. Themeloi Tabanlıoğlu Architects në bashkëpunim me Dr Hayati Tabanlıoğlu në Stamboll në vitin 1990. Përveç programit të tij në Universitetin Bilgi të Stambollit, ai ligjëron në universitetet dhe platformat e ndryshme ndërkombëtare. Si një anëtar i jurisë, përveç kontributin e tij ndërkombëtare, të tilla si në AIA dhe WAF, zt. Tabanlioglu shërben në Jurisë Master për ciklin e 2013 Çmimin Aga Khan për Arkitekturë. Tabanlıoğlu Architects Në vitin 1990 Architects Tabanlıoğlu u krijua nga Murat Tabanlıoğlu në bashkëpunim me…

Read More

Boštjan Vuga

By | Ngjarjet

Diplomuar në Fakultetin e Arkitekturës në Lubjanë (1992) dhe vazhdoi studimet e tij pasuniversitare në AA School of Architecture në Londër. Në vitin 1996 së bashku me Jurij Sadar formuan zyrën arkitektonike SADAR + VUGA. Gjatë pesëmbëdhjetë viteve të kaluara SADAR+VUGA është përqendruar në hartime të hapur, inovative dhe integrale arkitektonike dhe ato në planifikimin urban. Studioja ka qenë e shtyrë nga një kërkim për cilësinë, me një besim të fortë dhe vizionar në ate se prodhimi i arkitekturës kualitative kontribuon në mirëqenien tonë dhe gjeneron një zhvillim të ndjeshëm dhe të përgjegjshëm të kontekstit fizik në të cilin jetojmë,…

Read More

Restaurimi i arkitektures vendore

By | Ekspozita, Lajmet, Ngjarjet

Kjo ekspozite per 2 jave shfaqi punen e organizates joqeveritare Trashegimia Kulturore pa Kufi, njera nga organizatat me eminente ne konservimin dhe mbrojtjen e trashegimise kulturore ne Kosove. Ekspozita u mbajt ne hapesirat e Akademise se Shkencave dhe Artit. Qershor. 2013

Read More