Ligjeruesit

Hrvoje Njiric

By June 14, 2015 No Comments

njiric + arhitekti u themelua nga Hrvoje Njiric në vitin 2001 në Zagreb, Kroaci.

Hrvoje u bë i njohur në vitet e 90-ta fal projekteve të zhvilluara nga partneriteti i mëparshëm njiric+njiric. Skemat për Europan (3 çmimet e para) dhe projektet sllovene për Baumaxx dhe McDonalds janë botuar dhe shpërblyer me shumë çmime. Zyra e tanishme ka evoluar dhe ka vazhduar punën e zyrës së vjetër. njiric+ e perkufizon arkitekturën si dicka më shumë se kufijt e mureve të ndërtesës apo një bashkim formal të materialit ndërtimor. Aspektet e saja jo-fizike kan të bëjn me fenomenet bashkohore sociale dhe kulturës së përgjithshe.

Përpos angazhimit të tij në studio, Hrvoje Njiric ka qenë i angazhuar në mësimdhënie që nga mesi i viteve të 90-ta. Ai ishte profesor me orar të plotë në UT Graz (2000-05) si pasardhës i Gunter Domenig. Tani ai është profesor i përhershëm në Split GAFS (2007-). Ai ka qenë profesor mysafir në universitete të tjera të tilla si në Lubjanë, Ferrara, Aarhus dhe Trieste. Si i tillë ka ligjëruar edhe në ETSAM Madrid (2008-13), UofT Toronto – i emëruar si “Kryetar i Frank Gehry” për vitin 2012 dhe në MIT në Boston në vitin 2014. HNJ ishte kritik vizitor në HAB Weimar, në ETSAB Barcelonë, TU Wien, Shkollën AA të Arkitekturës në Londër, ETH Zuerich, Universitetin e Strathclyde Glasgow, Politecnico di Milano, Universitetin Juglindor në Nanjing dhe William Lyon Somerville, dhe ligjërues vizitor në Universitetin e Calgary. HNJ ka qenë drejtues i shumë punëtorive të ndryshme ndërkombëtare dhe ka mbajtur ligjërata në shumë qytete në mbarë botën.