MARTINO STIERLI

Martino Stierli is The Philip Johnson Chief Curator of Architecture and Design at The Museum of Modern Art, a role he assumed in March 2015. Mr. Stierli oversees the wide-ranging program of special exhibitions, installations, and acquisitions of the Department of Architecture and Design.

As the Swiss National Science Foundation Professor at the University of Zurich’s Institute of Art History, Mr. Stierli focused his research on architecture and media. His project The Architecture of Hedonism: Three Villas in the Island of Capri was included in the 14th Architecture Biennale in Venice. He has organized and co-curated exhibitions on a variety of topics, including the international traveling exhibition Las Vegas Studio: Images from the Archives of Robert Venturi and Denise Scott Brown (2008–14).

Mr. Stierli’s first monograph, Las Vegas in the Rearview Mirror: The City in Theory, Photography, and Film, was published in 2010. He also authored a book on Robert Venturi’s two-year tenure at the American Academy in Rome in the mid-1950s and has published essays on topics including Mies van der Rohe’s use of photomontage, the relationship between Dadaism and avant-garde architectural montage, modern architecture and urbanism in Brazil, Rem Koolhaas’s Delirious New York, and urban photography in Edward Ruscha’s books. He has written extensively on contemporary architectural practice, including the work of Herzog & de Meuron, the recent global boom in high-rise buildings, and the architecture of Johnston Marklee. His scholarship has been recognized with a number of prizes, among them the ETH Medal of Distinction for Outstanding Research (2008), the Theodor Fischer Prize by the Zentralinstitut für Kunstgeschichte, Munich (2008), and the 2011 Swiss Art Award for Architectural Criticism. In 2012, Mr. Stierli was a fellow at the Getty Research Institute in Los Angeles.

Mr. Stierli has taught at various Swiss universities, including the universities of Zurich and Basel as well as ETH Zurich. He studied art and architectural history, German, and comparative literature at the University of Zurich, where he received his MA in 2003. From 2003 to 2007, he was part of the graduate program Urban Forms—Conditions and Consequences at ETH Zurich, from which he received a PhD in 2008.

AL /

Martino Stierli është kurator për Arkitekturë dhe Dizajn në Muzeun e Artit Modern në New York (MOMA), një rol që ai mori në mars të vitit 2015. Z. Stierli mbikëqyrë programin e gjerë të ekspozitave të veçanta, instalimeve dhe blerjeve të Departamentit të Arkitekturës dhe Dizajnit.

Si profesor i Fondacionit Kombëtar Zvicran për Shkencë në Institutin e Historisë së Artit në Universitetin e Zvicrës, Z. Stierli u përqendrua në studimet e tij mbi arkitekturën dhe median. Projekti i tij Arkitektura e Hedonizmit: Tre Villat në ishullin Capri (The Architecture of Hedonism: Three Villas in the Island of Capri) është përfshirë në Bienalen e 14të të Arkitekturës në Venecia. Ai ka organizuar dhe bashkë-kuruar ekspozita me tema të ndryshme, duke përfshirë ekspozitën ndërkombëtare të udhëtimit Las Vegas Studio: Imazhe nga Arkivat e Robert Venturi dhe Denise Scott Brown (2008-14) (Las Vegas Studio: Images from the Archives of Robert Venturi and Denise Scott Brown).

Monografia e parë e Z. Stierli, Las Vegas në Retrovizore: Qyteti në Teori, Fotografi dhe Film (Las Vegas in the Rearview Mirror: The City in Theory, Photography, and Film), u botua në vitin 2010. Ai gjithashtu shkroi një libër mbi qëndrimin dy-vjeçar të Robert Venturi në Akademinë Amerikane në Romë në mes të viteve të 50-ta dhe ka botuar ese mbi tema të ndryshme duke përfshirë përdorimin e fotomontazhës nga Mies van der Rohe, lidhjet në mes montazhës arkitektonike Dadaiste dhe avant-garde, arkitekturën moderne dhe urbanizmin në Brazil, Rem Koolhaas në New York, si dhe fotografitë urbane në librat e Edward Ruscha. Ai ka shkruar gjerësisht në praktikën e arkitekturës bashkëkohore, duke përfshirë punën e Herzog & de Meuron, gjallërimin global në rritjen e ndërtesave të larta dhe arkitekturën e Johnston Marklee. Bursa e tij u njoh me një numër të madh të çmimeve, në mesin e tyre Medaljen ETH Medal of Distinction for Outstanding Research (2008), the Theodor Fischer Prize nga Zentralinstitut für Kunstgeschichte, Munich (2008) dhe 2011 Swiss Art Award for Architectural Criticism. Në vitin 2012, Z. Stierli ishte studiues në Institutin e Kërkimeve Getty në Los Angeles.

Z. Stierli ka dhënë mësim në universitete të ndryshme të Zvicrës, duke përfshirë edhe universitetet e Cyrihut dhe Bazelit, si dhe ETH Zurich. Ai studioi historinë e artit dhe arkitekturës, gjuhën gjermane dhe letërsinë e krahasueshme në Universitetin e Cyrihut, ku mori MA e tij në vitin 2003. Nga viti 2003 deri 2007, ai ishte pjesë e programit të të diplomuarëve Urban Forms – Kushtet dhe Pasojat në ETH Zurich, nga i cila ai mori titullin doktor në vitin 2008.

Lectures News
17 Mar 2016

Related News