PERPARIM RAMA

EN/

Përparim Rama was born in Prishtina on January 20, 1976. His father, Kadrush Rama was a well-known Albanian painter, and his mother Nazmije Rama worked as an educator. 

In 1992, when he was only 16 years old, Përparim Rama moved to Great Britain, and was granted asylum due to the aggravated political situation in his homeland. 

He completed his undergraduate studies in architecture at London South Bank University from 1995 to 1998. From 2001 to 2003 he continued the second part of his studies at the Royal Institute of British Architects. Having completed his Bachelor studies, he pursued a Master DipArch degree at the University of East London. He was recognized as a distinguished Master by CECA (Center for Evolutionary Computing in Architecture.  

He initially worked as a consultant at London Southampton Airport. He has extensive experience as a mentor in the School of Architecture at the University of Nottingham and has supervised Doctorate Candidates in Generative Architecture and SMART building design in the MA and PHD program at the SmartLab Media Institute. 

In 2012, at the Venice Biennale of Architecture, Rama represented Kosovo for the first time in history with the ‘Filigree Maker’ Pavilion, which was positively welcomed by the international media.

Rama was a consultant to the National Research Fund of the State of Qatar on the country’s current and future urban and architectural projects. He is also the leader of the master plan project team for the development of a 10 hectares sustainable village in Dhërmi, southeast coast of Albania. Përparim Rama was a specialist advisor for the development of spatial planning tools and architecture in the municipalities of Newham Council and Tower Hamlets in London. He has led the drafting of the regulatory plan for Kosovo’s capital, Prishtina. He is a periodic advisor/critic at the University of East London and a Periodic Critic at the Architectural Association of the United Kingdom.

He is also known for his involvement in the spatial planning of the 2012 London Olympics, for engaging in building the vision of Doha, the capital of Qatar, for major projects in New York, Dublin, Basel, Prague and Damascus, Syria.

He is the winner of the most prestigious award in the world for designing coffee places in the “World Interior News” competition within the Saatchi gallery in 2013. 

Përparim Rama was elected Mayor of Prishtina in the 2021 mayoral elections and is currently serving as Mayor. 

AL/

Përparim Rama – Kryetar i Komunës së Prishtinës. 

Përparim Rama është arkitekt dhe urbanist i njohur shqiptar, i cili është vlerësuar me çmime ndërkombëtare.

Ai u lind në Prishtinë më 20 janar të vitit 1976. Në moshën 16 vjeçare u shpërngul në Britani të Madhe. Pjesën e parë të studimeve universitare Bachelor i ka filluar në vitin 1995, në SBU London Bank University për Arkitekturë dhe i ka përfunduar në vitin 1998. Nga viti 2001 deri në vitin 2003 vazhdoi pjesën e dytë të studimeve në Institutin Mbretëror të Arkitektëve Britanik. Pas studimeve bachelor, nga viti 2003 vazhdoi studimet për Master DipArch në “University of East London”. Nga CECA (Centre for Evolutionary Computing in Architecture) u shpall Master i dalluar. 

Në vitin 2012, në Bienalen e Arkitekturës në Venecia, Rama përfaqësoi Kosovën për herë të parë në histori me Pavilionin ‘’Punuesi i filigranit’’

Përparim Rama njihet për angazhimin e tij në planifikim hapësinor të Lojërave Olimpike në Londër, në vitin 2012; për angazhimin e tij në ndërtimin e vizionit të Doha’s, kryeqytetit të Katarit; për projekte madhore në New York, Dublin, Bazel, Pragë e deri në Damask të Sirisë.

Në vitin 2013 Përparim Rama bashkë me ekipin e tij në “World Interiors News Annual Award 2013” morën çmimin e parë duke mposhtur 1,600 kandidatë nga mbarë bota. 

Përparim Rama fitoi zgjedhjet për kryetar komune të Prishtinës në vitin 2021, dhe aktualisht është kryetar i kryeqytetit. 

Lectures News
21 Mar 2022

Related News