ROK OMAN

Rok Oman graduated from the Ljubljana School of Architecture and London’s Architectural Association before establishing OFIS arhitekti with Spela Videcnik in 1996 after winning several prominent competitions, such as Maribor Football Stadium and Ljubljana City Museum. Many of their projects have been nominated for awards including the Mies van der Rohe award. In 2009 they received a Silver IOC/IAKS medal for their football stadium, in 2006 they received the European Grand Prix for Innovation Award, in 2005 their Villa Bled received an honorable mention at the Miami Biennale and in 2004 they were highly commended for their City Museum renovation and extension by the UK Architectural Review’s annual AR+D awards. In 2000 they won the prestigious “Young architect of the year” award in London, UK, to mention just a few of their achievements. Their major work includes many award winning social housing projects and public projects such as the Farewell chapel and the space wheel museum. Recently they also completed their first larger scale building for students in Paris, which was followed by the construction of the fc Bate stadium in Borisov, Belarus. Rok is currently a visiting professor at Harvard Graduate School of Design.

AL /

Rok Oman diplomoi ne Shkollën e Arkitekturës ne Lubjanë si dhe AA School of Architecture ne Londer para se te themelonte studion e arkitektures OFIS me Spela Videcnik në vitin 1996, ku fituan disa konkurse te mirenjohura si Stadiumi i Futbollit në Maribor dhe Muzeun e Qytetit të Lubljanës. Shumë nga projektet e tyre kanë qenë të nominuara për çmime, duke përfshirë çmimin Mies van der Rohe. Në vitin 2009 ata morën një medalje argjendi IOC / IAKS për dizajnimin e stadiumit e futbollit ne Maribor, në vitin 2006 ata morën cmimin Grand Prix Evropian për inovacion, në vitin 2005 projekti i tyre për Villën Bled mori shpërblimin e nderit në Miami Biennale dhe në vitin 2004 ata u dalluan për renovimin dhe zgjerimin e Muzeut ne qytetin e tyre për cka edhe morren cmimin AR+D nga Architectural Review, si dhe në vitin 2000 ata fituan shpërblimin “Young architect of the year” në Londër.
Puna e tyre sikurese projektet e shtepive sociale, kisheza lamtumirëse si dhe muzeu hapësinor u vlerësuan me shumë cmime ndërkombëtare. Projekte të dalluara viteve të fundit janë objekti per studentet në Parisit dhe Stadiumi i tc Bate në Borisov, Bellorusi. Rok aktualisht është profesor i angazhuar në Harvard Graduate School of Design.

Lectures News
17 Mar 2015

Related News